Centuri och CSRD

CSRD (Corporate Sustainability Reporting Directive) är ett nytt EU-direktiv för hållbarhetsrapportering som införs fr o m 2024.

Över tid kommer CSRD gälla inte bara stora företag utan även alla små och medelstora noterade bolag, ca 50.000 bolag inom EU.

 

  • Ökat ansvar för hela värdekedjan
  • En bred syn på intressenter
  • Dubbel väsentlighetsanalys
  • Tydliga formkrav på rapporteringen
 
centuri-image-03-1x1
 
 
 

Vi har lösningen för CRSD

Vill du se konkret hur vi kan hjälpa dig och ditt företag med hållbarhetsarbetet? Boka ett digitalt möte med oss så förklarar vi mer.

Boka möte
CSRD 500x
 
 
 

ESRS standarder och rapporteringskrav

ESRS omfattar 12 stycken standarder som dikterar vilka upplysningar som ska lämnas av företaget och på vilket sätt – två generella standarder, fem stycken miljöstandarder, fyra stycken sociala standarder och en standard för bolagsstyrning. Några av dom är sektorsövergripande och vissa är sektorspecifika.

De två generella standarderna - ESRS 1 och ESRS 2 – gäller samtliga rapporterande bolag, liksom ESRS G1 som handlar om ansvarsfullt företagande. Vad man behöver rapportera i enlighet med standarden när det gäller miljö- och sociala standarder avgörs av det som kallas ”dubbel väsentlighetsbedömning”.

ESRS skapar en tydlighet i hur väsentliga områden av verksamheten ska redovisas, men skapar också tydliga utmaningar i transparens och uppföljning av verksamheten - att genomföra holistiska riskanalyser som täcker in hela värdekedjan, att ha löpande och transparent kontroll över verksamheten och att ha full spårbarhet på sina policies, instruktioner och åtgärder i förhållande till kraven.

Centuri som lösning

Centuri hjälper dig att göra hållbarhetsarbetet till en levande del av verksamheten.

Intressentkartläggning och krav modellerar du enkelt med hjälp av 2c8 och kopplar till processer, policydokument och instruktioner.

Självklart kan du ha färdiga mallar och framtagningsprocesser som säkerställer ledningens engagemang. En färdig informationsstruktur gör det lättare att hitta informationen snabbare.

Med riskhanteringen i Centuri genomför du en komplett väsentlighetsanalys, kopplar åtgärder och följer upp utfallet. Klassificeringsmöjligheterna gör att du kan kategorisera riskerna utifrån vilken ESRS som risken hör till, var i värdekedjan den hör hemma, process och geografi m m. Du kan också bedöma risken utifrån både konsekventiell och finansiell väsentlighet och skapa åtgärder för att minska risken.

Och med Centuris körbara flöden får du ett operativt stöd för alla typer av avvikelser och kan genomföra egenkontroller och uppföljning. Allt för att skapa en verksamhet i kontinuerlig förbättring.

 
06 Draft ESRS 1 General requirements November 2022 ESRS 1 - Allmänna krav

Beskriver standardernas struktur, förklarar skrivregler och grundläggande begrepp och fastställer allmänna krav för redovisningen.

Anpassade mallar och utfärdandeprocesser säkerställer att rapporteringen görs på ett konsekvent sätt och involverar alla relevanta intressenter.

Väsentlighetsbedömning i Centuri kan kategoriseras utifrån alla relevanta parametrar och kopplas till åtgärder och rapportering av avvikelser för att säkerställa kontinuerlig förbättring.

07. Draft ESRS 2 General disclsoures November 2022-1 ESRS 2 - Allmänna upplysningar

Fastställer upplysningskrav som företaget ska tillhandahålla på övergripande nivå i alla väsentliga hållbarhetsfrågor och fokuserar på styrning, strategi, konsekvenser, risker och möjligheter samt mått och mål.

Processvisualisering i Centuri med koppling till intressenter, krav och mål skapar en bättre förståelse för hur verksamheten hänger ihop.

Strategiska planer, beskrivningar, risker och möjligheter synliggörs i olika delar av verksamheten, kopplas till åtgärder för alla väsentliga områden och status kan följas löpande.

17 Draft ESRS G1 Business Conduct November 2022-1 ESRS G1 - Ansvarsfullt företagande

Detta innefattar företagskultur, skydd för visselblåsare, djurskydd, politiskt engagemang och lobbyverksamhet, förvaltning av förbindelser med leverantörer (inbegripet betalningsrutiner) samt frågor om korruption och mutor.

Centuri ger ett utmärkt stöd för hantering av policydokument och rutiner, men kan också hjälpa dig operativt med t ex leverantörsbedömningar, avvikelserapportering och visselblåsarhantering.

08 Draft ESRS E1 Climate Change November 2022 ESRS E1 - Klimatförändringar

Detta innefattar t ex anpassning till klimatförändringar, begränsning av klimatförändringar och energi.

Med riskhanteringen i Centuri kartlägger du enkelt klimatrisker. Med ärendehanteringen kopplar du på åtgärdsprogram och skapar egenkontroller och internrapportering för uppföljning. Inrapporterad data kan sedan visualiseras med hjälp av färdiga rapportmallar.

09 Draft ESRS E2 Pollution November 2022 ESRS E2 - Förorening

Detta innefattar t ex förorening av luft, förorening av vatten, förorening av mark, förorening av levande organismer och livsmedelsresurser, ämnen som inger betänkligheter, ämnen som inger mycket stora betänkligheter, mikroplast.

Kartlägg risker och koppla på åtgärder. Med Centuri avvikelsehantering kan du också koppla alla rapporterade avvikelser direkt till riskerna, snabbt identifiera trendande fel och kontinuerligt omprioritera era insatser. Allvarliga avvikelser kan också notifieras direkt till ledning eller styrelse.

10 Draft ESRS E3 Water and marine resources November 2022 ESRS E3 – Vatten och marina resurser

Detta innefattar t ex vatten (vattenförbrukning, vattenuttag, utsläpp av vatten, vattenutsläpp i haven) och utvinning och användning av marina resurser.

Inrapporterade data visualiseras enkelt med hjälp av färdiga rapportmallar och kan kategoriseras utifrån geografi, process med mera.

11 Draft ESRS E4 Biodiversity and ecosystems November 2022 ESRS E4 – Biologisk mångfald och ekosystem

Detta innefattar direkta påverkansfaktorer som leder till förlust av biologisk mångfald (klimatförändring, förändrad markanvändning och förändrad sötvattens- och havsvattensanvändning, direkt exploatering, invasiva främmande arter, förorening). Det innefattar också konsekvenser för arters tillstånd (populationsstorlek och risk för global utdöende), konsekvenser för ekosystems omfattning och tillstånd (markförstöring, ökenspridning, hårdgörning av mark m m) samt konsekvenser för och beroende av ekosystemtjänster.

Policys, omställningsplaner, åtgärdsprogram med konsekvens- och riskbedömningar, avvikelser och uppföljning gentemot mål, Centuri hjälper dig med helheten.

12 Draft ESRS E5 Resource use and circular economy ESRS E5 – Cirkulär ekonomi

Detta innefattar t ex resursinflöden (inklusive resursanvändning), resursutflöden relaterade till produkter och tjänster samt avfall.

Policys och planer, konsekvensanalyser, åtgärder och resultatdokument baserat på fördefinierade mallar. Inrapportering av data som sammanställs enkelt med hjälp av färdiga rapportmallar och kan kategoriseras utifrån geografi, process med mera.

13 Draft ESRS S1 Own workforce November 2022 ESRS S1 - Den egna arbetskraften

Detta innefattar arbetsvillkor , likabehandling och andra arbetsrelaterade rättigheter för er egen personal.

Förutom policys och rutiner, mallar för utvecklingssamtal, resultatdokument, personalhandbok etc så kan Centuri hantera riskbedömningar, tillbud och skaderapportering, arbetsmiljöavvikelser, rehabiliteringsärenden, klagomål m m. Utfallet kan enkelt visualiseras med fördefinierade rapportmallar.

I Centuri kompetens säkerställer du dessutom kompetensutveckling och behörigheter.

14 Draft ESRS S2 Workers in the value chain November 2022 ESRS S2 – Arbetstagare i värdekedjan

Detta innefattar samma delområden som ESRS S1 men gäller arbetstagare i värdekedjan.

Policys, möjlighet för personal i värdekedjan att rapportera klagomål, egenkontroller och konsoliderade rapporter kopplade till arbetsvillkor är några av sakerna som Centuri kan hjälpa dig med. 

15 Draft ESRS S3 Affected communities November 2022 ESRS S3 - Påverkade samhällen

Detta innefattar samhällens ekonomiska, sociala och kulturella rättigheter, samhällens civila och politiska rättigheter samt urfolks rättigheter.

Kartläggning av intressenter och krav, riskkartläggning och åtgärder för att hantera konsekvenser för berörda samhällen. Policys och rutiner för samarbete med berörda samhällen.

16 Draft ESRS S4 Consumers end users November 2022 ESRS S4 – Konsumenter och slutanvändare

Detta innefattar informationsrelaterade konsekvenser för konsumenter och/eller slutanvändare, personlig säkerhet för konsumenter och/eller slutanvändare samt social inkludering för konsumenter och slutanvändare.

Centuri underlättar kartläggning av intressenter och krav. Med en proaktiv riskkartläggning kan du hantera konsekvenser med hjälp av både korrigerande och förebyggande åtgärder. Centuri hanterar också policys och rutiner, kundinformation (t ex produkt- och tjänstebeskrivningar), hantering av kundklagomål och reklamationer.

 
 

Ladda ner hela ESRS här

Vill du läsa in dig på hela regelverket? Sluta leta, vi har den svenska översättningen här.

Läs mer här
CSRD 500x
 
 
 

CSRD

CSRD (Corporate Sustainability Reporting Directive) är ett nytt EU-direktiv som ska säkerställa att företag rapporterar effekten av verksamhetens sociala och miljömässiga aktiviteter. Syftet är att säkra transparens och jämförbarhet kring hållbarhetsrapportering och skapa bättre förutsättningar för att EU ska klara sina målsättningar om netto nollutsläpp 2050.

Jämfört med den tidigare EU-lagstiftningen ställer det nya direktivet avsevärt större krav på informationsgivningen till exempel när det gäller den s k värdekedjan och utsläpp av växthusgaser.

 

ESRS

Det nya EU-direktivet förtydligas genom  ESRS (European Sustainability Reporting Standards) som är en ny gemensam rapporteringsstandard för hållbarhetsredovisning. ESRS täcker in 12 olika rapporteringsområden och innehåller en uppsättning riktlinjer och krav för hur företag ska rapportera om hållbarhetsfrågor.

Enkelt förklarat kan man säga att CSRD fastställer vilken hållbarhetsinformation berörda bolag ska redovisa, medan ESRS beskriver hur den ska redovisas.

 
intressenter-1
 

Värdekedja och intressenter

Kraven på bedömning av hela värdekedjan är en av de stora skillnaderna jämfört med tidigare regelverk. 

För att kunna göra en bedömning av vilka standarder som ett företag måste rapportera enligt så är det avgörande att man gör en kartläggning av intressenter och på vilket sätt de kan påverka eller påverkas av företagets verksamhet.

Dialog med intressenter är en central del av företagets väsentlighetsbedömning och viktig för att förstå väsentliga risker och möjligheter och deras effekter på verksamheten.

 
centuri-image-02-1x1
 

Dubbel väsentlighetsanalys

En hållbarhetsfråga är ”väsentlig” när den uppfyller de kriterier som definieras för konsekventiell väsentlighet eller finansiell väsentlighet eller båda.

För de hållbarhetsfrågor som är väsentliga ska företaget redovisa enligt de upplysningskrav som anges för den frågan i relevant ESRS. Om en väsentlig fråga inte täcks av ESRS ska företaget redovisa relevant information kring frågan.

Om företaget kommer fram till slutsatsen är att en fråga inte är väsentlig och därför utelämnar upplysningskrav i en ESRS, så ska en kortfattad förklaring ges till den slutsatsen.

För att förstå företagets väsentliga påverkan är det också viktigt att dela upp informationen baserat geografi, plats eller tillgång och/eller dotterbolag.

 
 

Konsekventiell väsentlighet

Konsekventiell väsentlighet utgår från företagets påverkan på människor eller miljön på kort, medellång och lång sikt. Påverkan omfattar både företagets egen verksamhet och värdekedjan i tidigare och senare led, dess produkter och tjänster samt företagets affärsförbindelser.

När företaget bedömer konsekventiell väsentlighet och avgör de väsentliga frågor som ska rapporteras, ska det beakta tre steg:

  • Förstå kontexten i förhållande till de konsekvenser det förorsakar, däribland dess verksamheter, affärsförbindelser och intressenter.
  • Identifiera faktiska och potentiella konsekvenser, inbegripet genom samarbete med intressenter och experter.
  • Bedöma väsentligheten för dess faktiska och potentiella konsekvenser och fastställande av de väsentliga frågorna. I detta steg ska företaget anta gränsvärden för att avgöra vilka av konsekvenserna som ska tas upp i dess hållbarhetsförklaring.
I bedömningen av allvarlighetsgrad ska hänsyn tas till –
  • Skala, hur svår den negativa konsekvensen är eller hur fördelaktig den positiva konsekvensen är för människor eller miljö.
  • Omfattning, hur utbredda de negativa eller positiva konsekvenserna är/skulle kunna vara.
  • Återställbarhet, i hur grad de negativa konsekvenserna kan åtgärdas
 

Finansiell väsentlighet

Finansiell väsentlighet handlar om aspekter som utlöser eller rimligen kan förväntas utlösa väsentliga finansiella effekter för företaget. Detta innebär risker eller möjligheter som har, eller kan få, en väsentlig påverkan på företagets utveckling, finansiella ställning, finansiella resultat, kassaflöden, tillgång till finansiering eller kapitalkostnader etc.

En hållbarhetsfrågas finansiella väsentlighet är inte begränsad till frågor som är inom företagets kontroll, utan kan t ex handla om beroende av en naturresurs, strängare statlig reglering eller om företagets affärspartner drabbas av väsentliga hållbarhetsrelaterade risker vilka ger konsekvenser på det egna företaget.

I den finansiella väsentlighetsbedömningen identifieras information som är viktig för investerare, långivare m fl.

I bedömningen av allvarlighetsgrad ska hänsyn tas till –

  • Konsekvens, hur allvarlig den finansiella skadan är eller skulle kunna komma att vara
  • Sannolikhet, hur sannolikt är det attt den inträffar
 
 
 
Ett ledningssystem i världsklass

Vi tar ordning och reda till en ny nivå

Läs mer om våra fokusområden och funktioner.

Så här fungerar det
Plattformen-01-v2-1-1